Chytrá nápověda

V nápovědách u našich únikovek máme systém

Vzít nápovědu nebo ne, může být těžké dilema.

Pro správné rozhodnutí u našich únikových her budete nejprve potřebovat vědět, jak v našich únikových hrách k nápovědám přistupujeme a také proč tvrdíme, že naše aplikace disponuje chytrou nápovědou:

  1. Nápovědy jsou "pouze" za časovou penalizaci. Nezvládnete-li tedy úkol splnit sami a vezmete si nápovědu poměrně brzy, můžete stále pomýšlet na dobrý výsledek, když budete u ostatních úkolů o to rychlejší. Kolik bodů ztratíte za nápovědu osvětlujeme zde.
  2. Pro jednotlivé úkoly je víc nápověd a až poslední vám prozradí celé řešení. Tudíž, pokud potřebujete jen trochu popostrčit a vezmete si jen jednu nápovědu, obdržíte časovou penalizaci podstatně menší, než když si necháte prozradit řešení celého úkolu. 
  3. Komplexnější úkoly jsou rozděleny na části s odpovídajícími nápovědami. Složitější úkoly jsme rozdělily na více částí, aby nápovědy, které si případně vezmete, odpovídaly zrovna té části úkolu, kterou právě řešíte. Chtěli jsme takto co nejvíc eliminovat možnost, že si vezmete nápovědu, která vám prozradí jen to, co už stejně víte.
  4. Nápovědy cílíme. U složitějších úkolů dokážeme cílit nápovědu pro jednotlivé týmy. Používáme k tomu algoritmy vyhodnocující předešlé špatné odpovědi u jednotlivých úkolů. Na základě toho některé nápovědy pro jejich nepotřebnost vynecháváme nebo třeba upravujeme reakce aplikace na odpovědi. Do hlav hráčů přesto nevidíme, tudíž tímto způsobem nemůžeme zacílit nápovědu na míru vždy.  
  5. Nápovědy rozdělujeme tematicky. U každého typu úkolu je situace specifická, ale nápovědy v zásadě rozdělujeme tak, aby si hráči mohli vybrat tu, kterou zrovna potřebují, např. a) mapu, v případě, že se ztratili b) nápověda k šifře nebo c) nápověda k indiciím či průvodnímu textu.

Držíme vám palce, abyste žádnou nápovědu nepotřebovali. 

Nápověda - vzít či nevzít?

Nicméně vězte, že vás rozhodně nepodceňujeme a tomu odpovídá často obtížnost úkolů. Kdo by taky chtěl řešit jen jednoduché hádanky? To by byla přeci nuda...

Proto tvrdíme, že vzít si nápovědu není žádná ostuda! 

Vzít či nevzít?

Ano, "to je oč tu běží". Vzít si nápovědu nebo ne? 

Odpovědět si musíte pochopitelně sami, ale třeba vás nasměrujeme nebo třeba jen pobavíme naším příspěvkem, kde tuto zapeklitou volbu trochu filosoficky, trochu technicky v kontextu s vyhodnocováním výsledků únikových her, rozebíráme.

Přejeme vám, ať vás i s případnou nápovědou v zádech neopustí radost ze hry.

Pavel a Martin, Útěkáři.cz

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.