Vzít si nápovědu nebo ne?

Milí útěkáři,

možná jste také při hraní venkovní únikovky, geolokační hry nebo třeba i orientačním závodu řešili otázku, jestli si už vzít nápovědu nebo se trápit s úkolem dál.

Zůstaň v klidu a vezmi si nápovědu
Obrázek je naší narážkou na propagandistický leták britského ministerstva informací "KEEP CALM AND CARRY ON" z roku 1939 - více informací zde.

 

Vzít či nevzít? To je oč tu běží...

Vzít si nápovědu nebo ne?

My osobně máme velké pochopení pro ty, co nechtějí ztratit "čistý štít" a dokážou být zarputilí a lámat si hlavu i nad zdánlivě neřešitelným problémem. Nebo...  Stalo se vám někdy, že jste už hádanku rozpracovali a zdá se, že chybí jen kousíček, drobně odlišný úhel pohledu, který by vás poposrčil tím správným směrem? V takovou chvíli se do nápovědy asi nepohrnete, že?

Ale!

Ať je důvod jakýkoli, někdy se prostě člověk u řešení jediné hádanky příliš zaseká a tím ztratí spoustu času. Samozřejmě dopředu nikdy nevíte, jak dlouho vám vyřešení úkolu bude trvat nebo jestli se vám to vůbec podaří. 

Co s tím?

U našich her jsou pro celkový výsledek rozhodující body, které získáte plněním úkolů a v ní hraje, sice třetí housle, roli i čas. Systém, jakým hodnotíme výsledky vašich her, rozebíráme blíže v tomto blogovém příspěvku věnovanému hodnocení her.

Pokud nepatříte mezi ty, kterým "vzít si nápovědu" způsobuje dlouhodobé trauma, nevratnou ztrátu ega nebo jiné metafyzické změny na těle a duši, je proto někdy lepší si vzít nápovědu dřív, než po dlouhém bezvýsledném tápání. Čas sice v tomto případě nejsou peníze, ale důležité body.

Systém nápověd

Rozhodnutí vzít si nápovědu vás přitom může "bolet" daleko méně, než si myslíte. Stačí si jen přečíst, jaký máme pro naše chytré nápovědy systém. Rozebíráme zde jak rozdělujeme nápovědy u jednotlivých úkolů, jak je dokážeme cílit pro jednotlivé týmy podle špatných odpovědí a jakou roli hrají v celkovém bodování.

A co vy?

Jste spíše ti, co se do poslední chvíle snaží mučit své mozky nebo je vaší prioritou rychlost?

Napište nám vaše názory a postřehy do komentářů. Pomůžete nám tím naši hru nadále vylepšovat...

Pavel a Martin, Útěkáři.cz

Zpět na blog