10 tipů pro (nejen první) venkovní únikovou hru

Venkovní únikové hry získávají na popularitě jako skvělá alternativa k tradičním indoorovým verzím. Nabízejí možnost prozkoumat nové prostředí, užít si čerstvý vzduch a zažít dobrodružství v reálném světě.

Nejenom pokud se chystáte na svou první venkovní únikovou hru, vám přinášíme hned 10 tipů, jak se na ni co nejlépe připravit.

10 tipů jak na první venkovní únikovou hru

1. Sestavte tým

Ujistěte se, že váš tým tvoří lidé s kterými si rozumíte. Dobrá týmová chemie,  spolupráce a komunikativnost je klíčová. Hodí se také, když budete mít v týmu lidi s různými dovednostmi a schopnostmi, kterými se budou členové vzájemně doplňovat.

Nejzásadnější je, aby se hráči uměli dobře bavit, protože hraní únikových her je hlavně zábava. 

2. Přečtěte si pravidla a pokyny hry

Každá úniková hra má svá specifická pravidla a pokyny. Před začátkem hry se ujistěte, že jste si je všichni pečlivě přečetli a pochopili. Některé hry mohou vyžadovat speciální vybavení, dovednosti nebo znalosti, takže je dobré být na to připraven. 

3. Důležité vybavení

Kromě specifických pomůcek, které potřebujete mít s sebou u vámi vybrané únikové hry se může hodit několik dalších věcí:

  • Mobilní telefon: Pro navigaci a případné nouzové situace.
  • Powerbanka: Aby vám nedošla baterie u telefonu.
  • Poznámkový blok a tužka: Pro řešení složitějších úkolů a šifer se hodí si některé úkoly podrobněji rozkresli

Pokud hrozí, že hra může trvat déle, určitě si nezapomeňte přibalit:

  • Malý batoh: Na přenášení všech potřebných věcí.
  • Láhev s vodou a svačina 
  • Čelovku nebo baterku: Může se stát, že se hra nečekaně protáhne a vy za tmy nenajdete potřebné indicie.

4. Sdílejte nápady

Podporujte se ve sdílení vašich nápadů a informací. Komunikace a týmová spolupráce jsou klíčem k úspěchu. Nenechávejte žádného člena týmu stranou a buďte otevření všem jejich návrhům. Nedržte své nápady pod pokličkou, i když ještě neznáte celé řešení. Někdy vše zapadne do sebe až když sesbíráte dostatek dílků do skládačky.

5. Pozitivní přístup a otevřená mysl

Některé hádanky a šifry mohou dát zabrat a někdy je těžké si udržet odstup a pozitivní přístup. V takových chvílích je důležité nezapomenout, že hlavním cílem je užít si zábavu. Pokud se dostanete do slepé uličky, nezoufejte – někdy stačí změnit úhel pohledu a řešení se objeví samo. A pokud ne...

6. Nebojte se vzít si nápovědu

Většina únikových her nabízí možnost získat nebo si vzít nápovědu, pokud se dostanete do opravdu těžké a bezvýchodné situace. Nebojte se toho využít, pokud to bude potřeba. Nápovědy často neprozradí řešení celé a někdy stačí jen trochu popostrčit

7. Oblečte se adekvátně

Venkovní únikové hry často zahrnují pohyb po různých terénech, takže je důležité mít na sobě adekvátní oblečení a obuv. Může se to zdát úsměvné, ale je přeci jasné, že jinak se obléknete na únikovou hru probíhající v lese a jinak do "městské džungle".

8. Sledujte předpověď počasí

Jedním z klíčových faktorů úspěchu venkovní únikové hry je sledování předpovědi počasí. Zjistěte si předem, jaké počasí se očekává v den vaší hry, a přizpůsobte tomu své vybavení.

Předpověď počasí u venkovních únikovek

Pokud má pršet, vezměte si deštníky nebo nepromokavé oblečení. Nemluvíme tu pochopitelně o teplém letním deštíků, ale když vás zastihne podzimní déšť, v promočeném oblečení se vám venkovní únikovou hru zřejmě dokončovat chtít moc nebude. V zimě je pro změnu počítat s prostoji u řešení těžších úkolů při kterých se pohybem moc nezahřejete. Je tak vhodnější se obléci tepleji než na běžnou procházku.

9. Dokumentujte svůj zážitek

Nezapomeňte si vzít fotoaparát nebo použít svůj mobilní telefon k dokumentaci vašeho dobrodružství. Fotografie a videa vám nejen pomohou uchovat vzpomínky, ale mohou být také užitečné při zpětném pohledu na hru a analýze vašeho postupu.

10. Udělejte si čas na sebereflexi

Po skončení hry si udělejte čas na zhodnocení vašeho výkonu a zážitků. Diskutujte s týmem, co se vám podařilo, co byste mohli zlepšit a jak jste si hru užili.

Tato sebereflexe vám pomůže lépe se připravit na další únikové hry a ještě více si je užít.

Závěr

Příprava na venkovní únikovou hru může zahrnovat několik kroků, ale hlavní je být připravený na dobrodružství a užít si každou minutu. Se správným týmem, vybavením a pozitivním přístupem máte všechny předpoklady k tomu, abyste si svou první venkovní únikovou hru maximálně užili.

Hodně štěstí a užijte si vaši (nejen první) venkovní únikovku!

Zpět na blog