Tip na výlet - Vyšehrad

Pokud jste milovníky historie, romantických výhledů nebo máte rádi příběhy a legendy, pak máme pro vás skvělý tip na výlet:

Navštivte ikonický Vyšehrad v Praze, který všechna tato témata skvěle spojuje!

Historie Vyšehradu

Na Vyšehradě naleznete řadu významných památek a s tímto místem se také pojí nespočet příběhů a legend, které odrážejí bohaté dějiny českých zemí.

V tomto článku se zmíníme o některých z nich:

Středověké kořeny

Kromě pravěkého osídlení z konce 4. a 3. tisíciletí př. n.l., sahá doložitelná historie Vyšehradu až do desátého století. V této době zde byla mincovna českých knížat, kterou později první korunovaný český král Vratislav II. nechal přestavět na hlavní panovnické sídlo.

Při své návštěvě Vyšehradu nesmíte minout románskou Rotundu sv. Martina, která patří mezi nejstarší kamenné stavby v Praze. Jedná se dokonce o vůbec nejstarší dochovanou rotundu na území Prahy. Vyšehrad tou dobou sloužil jako knížecí hradiště, čímž představoval centrum politické i náboženské moci. 

Rotunda sv. Martina - Vyšehrad

Rotunda sv. Martina na Vyšehradě

Novogotická Bazilika a hřbitov

Bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě byla mnohokrát přestavována Na jejím místě stála původně raně románská bazilika, která byla v době Karla IV. významně goticky a později vrcholně barokně přestavěna  na začátku 18. století. Za svůj nynější vzhled ale tato nádherná stavba vděčí až radikální novogotické přestavbě z konce 19. až začátku 20. století. My ji považujeme za klenot Vyšehradu.

Bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě (Praha)

Bazilika sv. Petra a Pavla

Pohřebiště kolem baziliky, známé jako Slavín, je posledním odpočinkem pro mnoho významných postav českých dějin, včetně hudebního skladatele Bedřicha Smetany a vynikajícího sochaře Karla Havlíčka. 

Barokní pevnost Vyšehrad

Vyšehrad svou nynější podobu získal především během jeho přestavby v barokní pevnost mezi lety 1650 až 1866. Mohutné cihlové opevnění má nepravidelný pětiúhelníkový tvar, který je doplněný o bastiony v každém vrcholu, a bylo dokončeno roku až roku 1727. 

Barokní pevnost Vyšehrad

Barokní pevnost Vyšehrad - výhledy z hradeb

Součástí opevnění je rozsáhlý systém chodeb, tzv. kasemat, který sloužil pro rychlý přesun vojenské posádky, ale také k uskladňování materiálu. 

Romantické výhledy

Vyšehrad, hrdě se tyčící na pravém břehu Vltavy, nabízí jedinečný pohled na řeku, ale také Nové město a Pražský hrad. Naleznete zde hned několik nádherných vyhlídkových míst s dalekými rozhledy do okolní krajiny.  Zmínili jsme se, že Vyšehrad dříve sloužil jako barokní pevnost. Právě jeho dochované opevnění dnes tvoří unikátní vyšehradské panorama. Vychutnejte si jej plnými doušky při vaší procházce po hradbách nebo z druhé strany řeky například ze Smíchovské náplavky.

Vyšehrad - romantické výhledy

Vyšehrad, nepřehlédnutelná dominanta na pravém břehu Vltavy

Příběhy a legendy

Vyšehrad je rovněž spojen s řadou legend a příběhů. Vypráví se, že Vyšehrad založil kníže Krok, jelikož hledal bezpečnější hradiště, kde by se usadil. 

Další pověsti hovoří o kněžně Libuši a Přemyslovi Oráčovi, Horymírovi s Šemíkem nebo Čertově sloupu. Toto jsou asi nejznámější příběhy, které jsou spojené s Vyšehradem. 

Nechte si vyprávět zcela jiný příběh …

pojící se s vojenskou historií Vyšehradu. V 18. století byl Vyšehrad moderní barokní pevností a sloužila zde vojenská posádka. Právě do této doby je zasazen náš poutavý příběh ve formě venkovní únikové hry Pevnost Vyšehrad.

Úniková hra Pevnost Vyšehrad vás seznámí s tímto ikonickým místem zábavnou formou a ukáže vám Vyšehrad z jiné perspektivy. Ve hře budete plnit nejrůznější úkoly, luštit hádanky a procvičovat své mozkové závity řešením šifer. 

Poznejte ikonický Vyšehrad z trochu jiné perspektivy

Pevnost Vyšehrad - venkovní úniková hra (ukázka ze hry)

Pevnost Vyšehrad od Útěkáři.cz - ukázka z únikové hry

Vaši Útěkáři.cz

 

Zpět na blog