Vnitřní nebo venkovní únikové hry?

Únikové hry – tajemný svět záhad, hádanek, ale také dobrodružství a veliká porce zábavy.

Většina z vás už někdy alespoň slyšela o vnitřních únikových hrách, kde je zpravidla cílem únik z místnosti plné hádanek a šifer se spoustou rekvizit a často až filmovými kulisami. Tak trochu proti tomu zde stojí venkovní únikové hry, které lze hrát na čerstvém vzduchu pomocí mobilních aplikací nebo s materiály, které si vytisknete sami nebo je dostanete před hrou.

Který typ únikových her je vám bližší?

V tomto článku se snažíme objektivně porovnat venkovní a vnitřní únikové hry. 

Pokud jste ještě žádnou únikovku ještě nehráli, snáze tak zjistíte, který z těchto dvou typů zážitku je pro vás ten pravý.

Vnitřní únikové hry: Hledání cesty z tajemné místnosti

Vnitřní únikové hry jsou oblíbenými zábavnými aktivitami pro skupiny přátel, rodiny nebo týmy. Hráči jsou "uvězněni" v tajemné místnosti a mají omezený čas na to, aby vyřešili řadu hádanek, úkolů a šifer. Cílem často bývá najít způsob, jak uniknout z dané místnosti nebo vyřešit záhadu v časovém limitu. Tyto hry vyžadují týmovou spolupráci, kreativitu a schopnost logického myšlení.

Jednou z výhod vnitřních únikových her je, že můžete zažít napínavé dobrodružství, které vás pohltí svou atmosférou. Některé únikové místnosti jsou provozovateli vypiplány do nejmenšího detailu. Vybrané únikovky dokonce nabízí až skoro filmové kulisy, zvukové efekty a někdy i živé herce. Mnoho únikových místností nabízí různá témata a obtížnosti, což znamená, že si můžete vybrat hru, která nejlépe odpovídá vašim preferencím a dovednostem.

Výhody:

  1. Atmosféra: Hráči se ponoří do záhadné atmosféry únikové místnosti, což společně s kulisami přidává na autentičnosti a koncentraci napětí.
  2. Nezávislost na počasí: Hry lze hrát i při nepřízni počasí.

Nevýhody:

  1. Časově omezené: Únikové místnosti mají své provozní hodiny a rezervační systém, kterému je nutné se přizpůsobit. Hry mají obvykle časový limit, což může může být trochu stresující a tlačí vás do rychlého rozhodování.
  2. Cena: Vnitřní únikové hry bývají dražší než venkovní únikové hry

Venkovní únikové hry: Dobrodružství pod širým nebem

Poměrně nová forma zábavy, venkovní únikové hry, přinášejí dobrodružství pod širým nebem na různých zajímavých lokalitách. Hráči musí vyřešit hádanky, sbírat indicie a plnit úkoly, aby odhalili tajemství příběhu nebo unikli z fiktivního světa záhad. Hráče příběhem a hrou obvykle provází mobilní aplikace nebo nejrůznější materiály, které si hráči předem vytisknou nebo vyzvednout u provozovatele těchto her.

Venkovní únikové hry mají několik výhod. Zaprvé, mohou být hrané kdykoli a kdekoli, což znamená, že nejste omezeni časem. Nemusíte si hru rezervovat pouze v provozních hodinách únikové místnosti a nemáte stanovený časový limit na dokončení hry. Navíc jsou skvělým způsobem, jak prozkoumat své okolí a objevovat nová místa zábavným formou. Tato forma únikových her může být také velmi interaktivní a zábavná pro lidi, kteří mají rádi venkovní aktivity.

Výhody:

  1. Flexibilita: Venkovní únikové hry můžete hrát kdykoli a kdekoli, což dává větší flexibilitu při vašem plánování volnočasových aktivit.
  2. Prozkoumávání okolí: Hry vás provází po nových nebo ikonických místech a umožňují vám zábavnou formou objevovat své okolí.
  3. Cena: Venkovní únikové hry bývají levnější oproti vnitřním únikovkám

Nevýhody:

  1. Závislost na počasí: Venkovní hry jsou zranitelné vůči nepřízni počasí.
  2. Méně autentická atmosféra: Venkovní hry vás vždy nemusí pohltit tak autentickou atmosféru jakou zažijete v únikových místnostech.

Jaké únikové hry nabízí Útěkáři.cz?

Naše venkovní únikové hry se od ostatních liší zejména v tom, že nabízí vždy komplexní příběh s vícero scénáři.  Tím vás provede naše interaktivní aplikace skrz váš chytrý mobilní telefon

Naše únikovka Pevnost Vyšehrad vás vtáhne do příběhu zasazeného do 18. století, kdy Vyšehrad sloužil vojenské posádce coby barokní pevnost.

České země jsou tou dobou součástí Habsburské monarchie, kde vládne zdánlivě pevnou rukou císař Karel VI. Obyvatelé Prahy se ještě vzpamatovávají z poslední morové rány a důvodů k radosti proto není mnoho. 

Dokážete za těchto okolností vykročit do neznáma a podat pomocnou ruku zcela cizímu člověku?

 

Poznejte ikonický Vyšehrad z trochu jiné perspektivy

Pevnost Vyšehrad - venkovní úniková hra (ukázka ze hry)

Pevnost Vyšehrad od Útěkáři.cz - ukázka ze hry

Zpět na blog